Hae tästä blogista

16.2.2011

Sämpylä, pasteija ja muutama suolainen ohje

Riisigrahamsämpylät
2 dl        riisihiutaleita
5 dl        kuumaa vettä
1 tl         suola
2 rkl       hunaja
2 dl        täysjyvägrahamjauhoja
n. 3 dl   täysjyvä vehnäjauhoja
1 pss     kuivahiiva
hiven     öljyä 


Kiehauta vesi vedenkeittimessä. Lisää kulhoon riisihiutaleet ja vesi. Anna tekeytyä hetken. Lisää joukkoon suola, hunaja, täysjyvägrahamhiutaleet ja jauhoihin sekoitettu kuivahiiva. Vaivaa taikinaa ja lisää sopiva määrä täysjyvävehnäjauhoja. Taikinan tulee tuntua kiinteeltä, reunoista irtoavalta ja joustavalta ei kovalta. Lisää hiven öljyä taikinaan, jotta taikina lähtee reunoista irti. Anna kohota rauhassa, voit "unohtaa" taikinan. Vaivaa taikinasta sämpylöitä ja paista uunissa noin 15 min 225 asteessa

Jauhelipasteija
2 ½ dl    neste
1 tl         suola
1 rkl       muscovadosokeri / siirappi / hunaja
½ pss     kuivahiiva
n 7 dl     spelttijauho / kokojyvävehnäjauho
50 g      öljy





Täyte:
200 g      jauheliha
1              sipuli
0,5 - 1 tl  chilimaustetta
1 tl           paprikajauhetta
1 tl           mustapippuria

Sekoita +42 asteiseen veteen suola, sokeri/siirappi sekä jauhot, joihin on lisätty kuivahiiva. Vaivaa taikinaksi. Lisää lopuksi öljy. Anna kohota lämpimässä, esim. tiskialtaaseen laita kuumaa vettä tai hellalle. Laita uuni 200 asteeseen.
Paista jauheliha, lisä pilkottu sipuli sekä mausteet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita mielesi mukaan.
Kauli taikina levyksi. Ota siitä muotilla ympyränmuotoisia paloja pyöreällä torttumuotilla. Laita täytettä palalle, levitä sormella vettä reunoille, käännä reuna, painele reunat kiinni, laita pellille. Voitele öljy, siirappi, kuuma vesi- seoksella. Paista 200 asteessa 15-20 min.

Sämpyläkierre
5 dl         puuroa (mielesi mukaan mitä kaapissa on, aamupuuron jämä käy loistavasti)
2 dl         vettä
n. 5 dl     spelttijauhoja / kokojyvävehnäjauhoja
1 pss      kuivahiivaa
0,5 dl      siirappi / hunaja

Sekoita puuron joukkoon lämmintä vettä (+42 asteista). Lisää joukkoon siirappi, jauhot, joihin on sekoittu kuivahiiva. Anna kohota lämpimässä paikassa. Kauli taikina. Levitä täyte:

  • kinkku marinoitu sipuli --> suikaloi kinkku, sekoita marinoidun sipulin kanssa
  • sesaaminsiemeniä +  auringonkukan siemeniä
  • Hunaja-aitan hunajavalkosipuli levitettä
  • mitä itse tahdot
Rullaa, leikkaa paloiksi. Laita pellille ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.

Marinoitu sipuli
5 kpl             sipuli
0,5 - 1 dl      siirappi / ruokosokeri / fariinisokeri / muscovadosokeri / hunaja

Pilko sipuli, laita uunin kestävään astiaan. Sekoita joukkoon siirappi. Laita uuniin 225 asteiseen uuniin 30 minuutiksi. Anna jäähtyä. Tämä säilyy hyvin usemman päivän. Loistava lihan kanssa, piirakoiden täytteenä, leivän päällä...jne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti