Kasvisliemi
1 kpl bataatti
1 kpl porkkana
1 kpl purjo
2 kpl persiljanoksaa
1,5 l vesi
halutessasi:
5 kpl kokonaisia mustapippureita
1 kpl laakerinlehti
1 kpl valkosipuli
Kuori, paloittele. Halkaise purjo ja huuhtele hyvin. Laita kattilaan, lisää vesi ja mausteet. Anna kiehahtaa ja pienennä lämpöä. Keitä 30-45 min. Kunnes ovat pehmeitä. Siivilöi. Ota juurekset talteen ja soseuta ne. Säilytä kasvisliemi tiiviissä astiassa noin 3 päivää. Voit myös pakastaa liemen valmiisiin annoksiin, noin 2-3 dl.
Hernekeitto
1 kpl peruna / palsternakka
1 kpl omena
n. 100g kuivattuja herneitä tai
n. 100 g linssejä
6,5 dl vesi ja
mausteita (kok. mustapippuri, ruohosipuli, minttu, laakerinlehti)
tai
6,5 dl kasvislientä
Huuhtele herneet / linssit, liota yön yli. Heitä pois liotusvesi. Kuori ja pilko kasvikset. Laita kaikki kattilaan. Keitä noin tunnin ajan miedolla lämmöllä. Soseuta. Voit maustaa yrteillä halutettasi.
Risotto
n. 1 dl / 100g risottoriisiä / lyhytjyväistä riisiä
n. 3 dl kasvislientä
n. 1 dl sosetta esim. kurpitsa
Riisit ja kasvisliemi kiehuvaksi. Alenna lämpöä. Sekoita välillä. Anna hautua 20 min. Lisää sose. Soseuta tarvittaessa.
Munakokkeli (6 kk -->)
1-2 munaa
1 rkl maitoa / vettä
Vatkaa ainekset kesken. Paista pannulla kypsäksi. Voit myös tehdä munakkaan, jonka voit leikata paloiksi ja tarjota sormiruokana.
Vihanneskeitto / sose
2 kpl porkkana
1 purjo
2 kpl perunaa / tai
1 kpl bataatti
1 l kasvislientä tai vettä
mausta esim:
laakerinlehti
persilja
mustapippuri
Pese ja kuori kasvikset. Halkaise purjo ja huuhtele se hyvin. Kuutioi kasvikset ja suikaloi purjo. Laita kaikki aineet kattilaan. Keitä pehmeeksi. Soseuta. Voit listä myös: pakasteherneitä ( ihan lopuksi), perunan tilalle kesäpurpitsaa, paprikaa.
Pastakastike
1 kpl sipuli
2 kpl valkosipulinkynttä
400 g tomaattimurskaa/kokonaisia tomaatteja
4 dl vettä
basilikaa
oreganoa
mustapippuria
Pilko sipulit. Kuulota sipulit, lisää pannulle tarvittaessa 1 tl öljyä. Lisää tomaatit ja vesi. Hauduta 15-20 min. Mausta. Soseuta.
Vaihtelua:
- 100 g pakastemaissia
- 1 kpl selleri
- 2 kpl paprika
Päärynä-mangosorbetti
1 kpl kypsä mango
2 kpl kypsä päärynä
1 dl makeuttamatonta mehua, esim. omena
Soseuta kaikki aineet tehosekoittimessa. Kaada pakastusrasiaan. Siirrä pakastimeen jähmettymään 30-60 min. Kaada seos kulhoon, vatkaa 5-10 min. Kaada seos edelleen rasiaan, laita pakastimeen. Toista kerran tunnissa 4 tunnin ajan.
Vaihtelua:
- 1 kpl ananas
- 1 kpl hunajameloni, cantaloupe
- 100 - 200 g mustikka / vadelma / mansikka
- 3 kpl persikka / nektariini / luumu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti