Hae tästä blogista

Liha, kana, kala ruuat

Säilyy jääkaapissa 3 päivää tiiviissä astiassa. 3 kuukautta pakastimessa. Itse pakkaan jääpalarasioihin ja joista siirrän jäätyneet palat minigrip-pusseihin.


Lihan valmistaminen

5 dl      vesi
400 g   lihaa (jauhelihaa, kokolihaa (possua, nautaa, lammasta, riistaa)
1 kpl    sipuli
2          laakerinlehtiä
1 kpl    valkosipulin kynsi, kokonainen
5 kpl    musta- ja tai maustepippuria
persiljaa
ja muita mausteita mielen mukaan.

Keitä kokolihaa 1-2 tuntia. Kokeile, että menee helposti rikki haarukalla niin silloin liha on sopivaa vauvalle. Jauhelihan keittoaika on noin 5-10 min. Poista mausteet. Kaada vesi pois, voit säästää veden halutessasi ja käyttää sen keittojen pohjana. Soseuta.

Kalan valmistaminen
5 dl      vesi
400 g   kalaa (kaupan valmiit kuutiot ovat helppoja)
1 kpl    sipuli
2          laakerinlehtiä
1 kpl    valkosipulin kynsi, kokonainen
5 kpl    musta- ja tai valkopippuria
persiljaa
tilliä
ja muita mausteita mielen mukaan.

Keitä kala kypsäksi. Kokonainen kala kestää pidempään, noin 10-15 min. Kalakuutiot kestävät vähemmän aikaa. Poista mausteet .Kaada vesi pois, voit säästää veden halutessasi ja käyttää sen keittojen pohjana. Soseuta.

Kanan valmistaminen
5 dl      vesi
400 g   kanaa
1 kpl    sipuli
2          laakerinlehtiä
1 kpl    valkosipulin kynsi, kokonainen
5 kpl    musta- ja tai maustepippuria
persiljaa
ja muita mausteita mielen mukaan.

Keitä kanaa 15-30 min. Kokeile, että menee helposti rikki haarukalla niin silloin liha on sopivaa vauvalle. Poista mausteet. Kaada vesi pois, voit säästää veden halutessasi ja käyttää sen keittojen pohjana. Soseuta.


Spagettikastike sis spagetin
200 g           jauhelihaa
1 pkt           pilkottuja minitomaatteja
1-2 kpl        viipaloituja porkkana
0,5 kpl         viipaloitua purjo
0,5 kpl         paloiteltua kesäkurpitsa
5dl              vesi
2 kpl           laakerinlehti
1 kpl          valkosipulinkynsi
oreganoa

2-3 dl          spagettia (kypsää)

Laita kattilaan jauheliha, tomaatit, porkkanat, purjo, kesäkurpitsa, vesi ja mausteet. Keitä 15 min. Poista laakerinlehdet, valkosipuli. Kaada vesi pois, säästä 1 dl vettä. Soseuta, lisää vettä tarvittaessa. Voit halutessasi lisätä joukkoon spagetin ja soseuttaa kaikki kerralla.

Kalakeitto
4 kpl     peruna
4 kpl     porkkana
1 kpl    sipuli
1 pkt    kalakuutioita
5 - 10 dl    vesi

laakerinlehtiä
tilliä
mustapippureita

Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Paloittele sipuli. Laita kaikki muut aineet paitsi kalat kattilaan. Keitä perunat puolikypsiksi. Lisää kalat. Poista laakerinlehdet ja pippurit. Soseuta.

Pastakastike
1 kpl    sipuli
2 kpl    valkosipulinkynttä
400 g  tomaattimurskaa/kokonaisia tomaatteja
4 dl     vettä
basilikaa
oreganoa
mustapippuria

Pilko sipulit. Kuulota sipulit, lisää pannulle tarvittaessa 1 tl öljyä. Lisää tomaatit ja vesi. Hauduta 15-20 min. Mausta. Soseuta.

Vaihtelua:

  • 100 g     pakastemaissia
  • 1 kpl      selleri
  • 2 kpl      paprika


Kanakeitto
1 kpl     kananrintafile (maustamaton) tai
200 g   kanansuikaleita (maustamatonta)
2 kpl    porkkana
1 kpl    sipuli
1 kpl    selleri
1 kpl    paprika
halutessasi:
1 kpl   bataatti

1 l        kasvislientä tai vettä

Paloittele kasvikset, halkaise ja huuhtele purjo hyvin. Leikkaa suikaleiksi. Paloittele kana. Keitä kaikki aineet kypsiksi. Soseuta.

Vaihtelua:
Bataatin tilalle 

  • 200 g pakastemaissia
  • 25 g   raakaa pastaa (lisää pasta ennen, kun keittoaika vain mitä pastan kypsyminen vaatii)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti