Hae tästä blogista

15.2.2011

Ihania uusia herkkuja

Suolapähkinä-suklaatorttu (ohje on suklaaherkut kirjasta muunneltuna)
1 annos    rapea torttupohja
100 g        suolapähkinä
1/3 dl      muscovadosokeri / ruokosokeri
2 dl            kaurakermaa
50 g          rasva
125 g        tummaa suklaata
6 rkl           vesi


Kauli / painele taikina foliovuoan tai keraamisen vuoan pohjalla. Paista 20 min 180 asteessa, kunnes on hieman tummunut. Hienonna pähkinät. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan, kuumenna varovasti, kunnes sokeri on liuennut. Kuumenna seos kiehuvaksi, keitä noin 5 minuuttia, kunnes siirappi on syvän keltaista. Nosta kylmään veteen kattila, jotta kypsyminen loppuu. Lisää kattilaan rasva, kermaa, sekoita miedolla lämmöllä, kunnes seos on tasaista. Sekoita joukkoon pähkinät, anna paksuuntua n 15 min. Kaada seos vuokaan. Levitä tasaiseksi. Sulata suklaa, levitä seoksen päälle. Laita jäähtymään kylmään vähintään 2 tunniksi. Tämä on tahmeaa, mutta todella hyvää.



Pätkisuklaa
120 g / 6 kpl       pätkistä
150 g                  tumma suklaa
2 dl                      kaurakermaa / vaahtoutuvaa vaniljakastiketta/vispi kaurakermaa / vispikermaa
25 g                    valkosuklaata sulatettuna

Paloittele pätkikset paloiksi. Vuoraa 18x18 vuoka leivinpaperilla tai käytä foliovuokaa. Mittaa suklaa ja kerma kuumuutta kestävään kulhoon tai kerroskattilaan. Aseta kulho vesihauteen päälle. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Lisää joukkoon pätkikset. Vatkaa seos, kunnes seos on tasaista. Kaada vuokaan. Tasoittele pinta ja anna jäähtyä vähintään 2 tuntia pakkasessa. Koristele halutessasi valkosuklaalla. Voit tehdä kaksinkertaisen annoksen:
lisäämällä esim tumman suklaan määrä 420 g ja 2 dl kermaa. 




Jauhelipasteija
2 ½ dl    neste
1 tl         suola
1 rkl       muscovadosokeri / siirappi
½ pss     kuivahiiva
n 7 dl     splettijauho / kokojyvävehnäjauho
50 g      öljy

Täyte:
200 g      jauheliha
1              sipuli
0,5 - 1 tl  chilimaustetta
1 tl           paprikajauhetta
1 tl           mustapippuria

Sekoita +42 asteiseen veteen suola, sokeri/siirappi sekä jauhot, joihin on lisätty kuivahiiva. Vaivaa taikinaksi. Lisää lopuksi öljy. Anna kohota lämpimässä, esim. tiskialtaaseen laita kuumaa vettä tai hellalle. Laita uuni 200 asteeseen.
Paista jauheliha, lisä pilkottu sipuli sekä mausteet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita mielesi mukaan.
Kauli taikina levyksi. Ota siitä muotilla ympyränmuotoisia paloja pyöreällä torttumuotilla. Laita täytettä palalle, levitä sormella vettä reunoille, käännä reuna, painele reunat kiinni, laita pellille. Voitele öljy, siirappi, kuuma vesi- seoksella. Paista 200 asteessa 15-20 min.

Sämpyläkierre
5 dl         puuroa (mielesi mukaan mitä kaapissa on, aamupuuron jämä käy loistavasti)
2 dl         vettä
n. 5 dl     spelttijauhoja / kokojyvävehnäjauhoja
1 pss      kuivahiivaa
0,5 dl      siirappi

Sekoita puuron joukkoon lämmintä vettä (+42 asteista). Lisää joukkoon siirappi, jauhot, joihin on sekoittu kuivahiiva. Anna kohota lämpimässä paikassa. Kauli taikina. Levitä täyte:
  • kinkku marinoitu sipuli --> suikaloi kinkku, sekoita marinoidun sipulin kanssa
  • sesaaminsiemeniä +  auringonkukan siemeniä
  • Hunaja-aitan hunajavalkosipuli levitettä
  • mitä itse tahdot
Rullaa, leikkaa paloiksi. Laita pellille ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.

Marinoitu sipuli
5 kpl             sipuli
0,5 - 1 dl      siirappi / ruokosokeri / fariinisokeri / muscovadosokeri / hunaja

Pilko sipuli, laita uunin kestävään astiaan. Sekoita joukkoon siirappi. Laita uuniin 225 asteiseen uuniin 30 minuutiksi. Anna jäähtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti