Hae tästä blogista

20.2.2011

Leivän perusohje

Hiivaleivän perusohje
1 l                     neste
2 pss               kuivahiiva tai
50 - 75 g         leivinhiivaa
50 g                 sokeri / siirappi / hunajaa
1 - 2 rkl            suolaa
1,4 - 1,6 kg     jauhoja
100 g              rasvaa


Leivinhiivalla: lisää hiiva +32 asteiseen veteen. Lisää joukkon sokeri ja suola. Vaivaa joukkoon jauhot ja lopuksi rasva. 
Kuivahiiva: lisää sokeri ja suola +42 asteiseen veteen. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Vaivaa jauhot joukkoon ja lopuksi rasva.
Anna taikinan kohota 30 min. Vaivaa ja leivo leipiä. Kypsymisaika periaatteessa 30 minuuttia 200 asteessa.
Lue hyvän onnistumisen takeet hyödyllistä tietoa -osiosta.
Voit lisätä taikinan joukkoon,:
  • juuresraasteita n. 1 - 2 dl
  • juustoraastetta n. 1 - 2 dl
  • siemeniä n. 1 dl, esim auringonkukansiemeniä
  • pähkinöitä (murskattuna) n. 1 dl
  • leseitä n. 1 - 2dl
  • rouheita n. 1 - 2 dl
  • yrttejä ja mausteita n.  ½ dl, kuten fenkoli, kumina, valkosipuli, kuivattuja yrttejä, kuten nokkonen
  • maustekastikkeita, kuten pestoja n. 1 dl, hunajalevitteitä
  • rahka ja raejuusto
  • rusinat ja muut kuivatut hedelmät
Voit lisätä taikinaan myös hiutaleita ja esimerkiksi auringonkukansiemeniä ja mausteita, mutta muista lisätä tällöin hiivan määrää ja vähentää jauhojen määrää suhteessa lisättyihin aineksiin. Tämä tarkoittaa siemenien osalta niitä, kun lisäät ns. raskaita aineksia.

Nesteenä voit käyttää:
  • vettä
  • maitoa
  • soija,- kaura,- ja riisimaitoa
  • piimää
  • jogurttia, rahkaa, kermaviiliä, voit jatkaa juoksevammaksi nesteellä
  • mehua
  • hilloja, mutta tee juoksevammaksi
  • heraa
Jauhoja voit vaihdella:
  • ½ - 1/3 puurohiutaleita, tai pohjana voit käyttää aamupuuroa, johon lisäät nesteet, sokerin, suolaa ellet ole lisännyt jo puuroon ja teet siitä juoksevampaa. SItten lisäät vasta jauhot.
  • ½ - 1/3 grahamjauhoja
  • hiivaleipäjauhoja
  • sämpyläjauhoja
  • spelttijauhoja, näissä jätä taikina hiven löysemmäksi.
Voit leipoa seuraavia:
  • sämpylöitä --> tee hiven pehmeämpää taikinaa (tässäkin kokemus on paras opettaja, alat tuntea sormissa milloin taikina on hyvää). Leivoi tanko, jaa tasakokoisiin paloihin. Pyörittele sämpylöiksi. Anna kohota. Voitele. Paista. Kuohkeimmat sämpylät saat melko pehmeästä taikinasta, malta kohottaa hyvin taikinana sekä sämpylöinä.
  • hiivaleipiä --> tee perustaikina, mutta korvaa osa jauhoista tai kaikki hiivaleipäjauhoilla. Nesteinä voit käyttää: maitoa, piimää, jogurttia, heraa. Leivo, kohota, pistele ja paista.
  • patonkeja --> jaa taikina samankokoisiin sopiviin paloihin. Kauli tai painele käsin litteäksi levyksi. Kääri rullalle. Pane pellille (jos leivot paljon patonkeja niin voit ostaa patonkipellin), kohotoa ja leikkaa päälle viillot hiuka vinottain. Laita uuniin ja heitä patonkien päälle hieman kylmää vettä. Paista. Jäähdytä. Jos tahdot valkosipulipatonkeja niin levitä valkosipulia tai valkosipulilevitteitä kaulitulle levylle.
  • Pitaleipiä --> valmista hiuka löysempi perustaikina eli käytä siihen vähemmän jauhoja ja rasvana pelkkää öljyä, voit käyttää hieman ohjetta enemmän öljyä. Leivo taikinasta pyöreitä sämpylöitä, kauli ne ohuiksi levyiksi. Käytä kaulimiseen runsaasti jauhoja. Anna leipien kohota peitettyinä Älä pistele! Laita pitaleivät kuumalle pellille ja paista kuumassa uunissa, 250 asteessa 6 - 8 minuuttia. Jäähdytä ja halkaise. Täytä ja nauti!
  • Focaccia --> käytä nesteenä vettä ja öljyä kaksinkertainen määrä, voit käyttää tähän oliiviöljyä. Mausta taikina yrteillä. Jaa taikina kolmeen osaan. Vaivaa pyöreiksi sämpylöiksi. Painele jokaisesta taikinasta pyöreä noin 1 cm paksuinen levy. Voitele öljyllä ja levitä päälle yrttejä, kuten tuoretta rosmariinia, basilikaa, salviaa, pizzamaustetta. Käännä reunat keskelle, käännä sileä puoli päälle ja painele taikina pyöreäksi levyksi, joka on kuin noin pannupizzapohja. Nostata. Voitele oliiviöljyllä. Voit ripotella parmesaanijuustoa päälle. Voit lisätä päälle: oliiveja, sardiineja, merisuolaa, yrttejä lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti